Kara Deliklerin Ölümü – Hawking Radyasyonu

 

1975’de Stephen Hawking kara delikler ile ilgili bir teoriyle kimsenin açıklayamadığı bir gizemi açıkladı.

İlk önce kara delik nedir basitçe açıklayalım. Kara delikler 3 Güneş kütlesi ve üstü yıldızlar patladıklarında kendi içlerine çökerek sonsuz bir yoğunluk oluşturarak oluşurlar.

Kara delikler 1975’e kadar ölümsüz kabul ediliyordu. Ölümsüz olmalarının nedeni enerji kaybetmemeleriydi. Stephen Hawking’in bir cevabı vardı ve cevabı kuantum mekaniğinde saklıydı.

IMG-20181202-WA0010

Kuantum mekaniğine göre uzay aslında boş değildir. Saniyenin en ufak kesitlerinde milyarlarca parçacık çiftleri oluşur. Bu olay termodinamiğe aykırı gözükse de bu çiftler birbirlerini bir çifti artı (+) kütleli diğer çifti eksi (-) kütleli olduğu için yok eder. Bu yüzden enerji artışı ya da eksilişi olmaz, yani enerji yoktan oluşmaz.

Bu olay kara delikte gerçekleştiğinde işler karışıyor. Olay ufkunun yanında oluşan parçacıkların negatif kütleli olanı kara deliğe girer ve artı kütleli tanecik de olay ufkundan uzaklaşırsa, negatif kütleli parçacığın kütlesi kara deliğe eklenir.

E=MC2’den kara delik kütle kaybeder, artı kütleli tanecik de ortaya çıkan radyasyondur. Bu işlem çok yavaş işler, bu yüzden kara delikler öldüğünde büyük ihtimalle evrende ısı ölümü gerçekleşmiş olacak.IMG-20181202-WA0009

Ama bunların hepsi varsayımsaldır. Çünkü gözlenmesi çok zordur. Gözlemsel kanıtlarımız olmasa bile kara deliklere neredeyse ölümsüz diyebiliriz.

Kaynakça:

kozmikanafor

fizikist

 

Yorum bırakın

WordPress.com'da bir web sitesi veya blog oluşturun

Yukarı ↑